Sala konferencyjna
10:0011:30
Sesja I. Nowości wytycznych ESC 2024 w kontekście leczenia przeciwkrzepliwego Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Beata Wożakowska-Kapłon, prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, FESC
90 min

10:00 - 10:30

Co nowego w wytycznych ESC dotyczących migotania przedsionków? prof. dr hab. n. med. Beata Wożakowska-Kapłon

10:30 - 11:00

Co nowego w wytycznych ESC dotyczących przewlekłych zespołów wieńcowych? prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, FESC

11:00 - 11:30

Co nowego w wytycznych ESC dotyczących chorób naczyń obwodowych i aorty? dr hab. n. med. Marcin Wełnicki
11:3011:45
Przerwa na kawę 15 min
11:4512:45
Sesja II. Wielka debata o przyszłości leków wpływających na czynniki XI Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Beata Wożakowska-Kapłon, dr hab. n. med. Marcin Barylski, prof. UM w Łodzi, FESC
60 min

11:45 - 12:00

Dlaczego leki antagonizujące XIa? W czym są lepsze od gatranów i ksabanów? dr hab. n. med. Marcin Wełnicki

12:00 - 12:15

XIa? Jestem za… eksianami dr hab. n. med. Marcin Barylski, prof. UM w Łodzi, FESC

12:15 - 12:30

XIa? Jestem za… rsenami prof. dr hab. n. med. Jarosław D. Kasprzak

12:30 - 12:45

XIa? Jestem za… mabami prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, FESC
12:4513:00
Otwarcie Konferencji
15 min
13:0013:15
Prezentacja Wykładowcy. State-of-the-Art Lecture 2024: dra. hab. n. med. Tomasza Urbanowicza — prezentacja sylwetki naukowej prof. dr hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, FESC
15 min
13:1513:45
Sieci, pęcherzyki, mikroelementy, nieklasyczne czynniki ryzyka — związki z miażdżycą i aterotrombozą okiem kardiochirurga dr hab. n. med. Tomasz Urbanowicz
30 min
13:4514:15
Przerwa na lunch 30 min
14:1515:15
Sesje satelitarne
60 min
15:1516:45
Sesja III. Tu i teraz — praktyczne rady co do antykoagulacji: jestem nadal fanem leczenia… Przewodniczące: dr hab. n. med. Agnieszka Kapłon-Cieślicka, prof. dr hab. n. med. Anna Tomaszuk-Kazberuk
90 min

15:15 - 15:40

Dabigatranem prof. dr hab. n. med. Anna Tomaszuk-Kazberuk

15:40 - 16:05

Riwaroksabanem dr hab. n. med. Marcin Barylski, prof. UM w Łodzi, FESC

16:05 - 16:30

Apiksabanem dr hab. n. med. Agnieszka Kapłon-Cieślicka

16:30 - 16:45

Zanikające ale nadal obecne sytuacje korzystania z warfaryny/acenokumarolu dr n. med. Maciej Janiszewski
16:4517:45
Sesje satelitarne
60 min
17:4520:15
Sesja IV. Jak w praktyce leczę przeciwpłytkowo-przeciwkrzepliwie w polskim szpitalu pod koniec 2024 roku? Przewodniczący: dr hab. n. med. Mariusz Tomaniak, prof. dr hab. n. med. Jarosław D. Kasprzak
150 min

17:45 - 18:15

Pacjenta z ostrym zespołem wieńcowym/rewaskularyzacją planową dr hab. n. med. Mariusz Tomaniak

18:15 - 18:45

Pacjenta przed, w trakcie i po zabiegach strukturalnych serca prof. dr hab. n. med. Jarosław D. Kasprzak

18:45 - 19:15

Pacjenta przed, w trakcie i po zabiegu kardiochirurgicznym dr hab. n. med. Tomasz Urbanowicz

19:15 - 19:45

Pacjenta hospitalizowanego z przewlekłą chorobą nerek dr hab. n. med. Marcin Wełnicki

19:45 - 20:15

Pacjenta z niewydolnością serca i kardiomiopatiami prof. dr hab. n. med. Przemysław Leszek
Sala konferencyjna
09:0010:00
Sesja I.
60 min

09:00 - 10:00

Zator tętnicy płucnej i zakrzepica żył głębokich — 44 lata własnych doświadczeń
10:0010:10
Przerwa na kawę 10 min
10:1011:40
Sesja II
90 min

10:10 - 10:35

Interwencyjne leczenie zespołu żyły głównej górnej

10:35 - 10:40

Dyskusja

10:40 - 11:05

Interwencyjne leczenie zatoru tętnicy płucnej i zakrzepowo-zatorowego nadciśnienia płucnego

11:05 - 11:10

Dyskusja

11:10 - 11:35

Profilaktyka przeciwzakrzepowa po zabiegach na układzie żył głębokich

11:35 - 11:40

Dyskusja
11:4012:00
Przerwa na kawę 20 min
12:0013:00
Sesja III
60 min

12:00 - 12:25

Ultrasonografia układu żył głębokich

12:25 - 12:30

Dyskusja

12:30 - 12:55

Kwas acetylosalicylowy w profilaktyce przeciwzakrzepowej w chirurgii ortopedycznej

12:55 - 13:00

Dyskusja
13:0013:10
Przerwa na kawę 10 min
13:1014:10
Sesja IV
60 min

13:10 - 14:10

Aktualne wytyczne dotyczące postępowania w żylnej chorobie zakrzepowo-zatorowej
14:1014:30
Przerwa na kawę 20 min
14:3016:30
Sesja V
120 min

14:30 - 14:55

Nadciśnienie płucne w chorobach tkanki łącznej — diagnostyka i leczenie

14:55 - 15:00

Dyskusja

15:00 - 15:25

Implantacja filtrów do żyły głównej dolnej

15:25 - 15:30

Dyskusja

15:30 - 15:55

Mechaniczne metody profilaktyki przeciwzakrzepowej

15:55 - 16:00

Dyskusja

16:00 - 16:25

Zabiegi udrożnienia żył biodrowych — efektywność i bezpieczeństwo

16:25 - 16:30

Dyskusja
16:3017:30
Sesje sponsorowane
60 min
Copyrights © 2024 Via Medica